Fysio- ja lymfaterapia, akupunktio

Käsitys fysioterapian käytöstä kuntoutuksessa on varmasti monille melko tuttu. Pystymme tarjoamaan laadukkaat palvelut näissä tilanteissa. Erityisesti haluamme kuitenkin ravistella tätä käsitystä ja olla mukana ennaltaehkäisemässä ja hoitamassa ongelmaa pois ennen sen varsinaista puhkeamista.

Fysioterapeutin palveluiden käyttämiseksi ei tarvitse odottaa jonkin paikan rikki menemistä tai lääkärin lähetettä. Fysioterapiaan kannattaa hakeutua esimerkiksi seuraavien varsin arkisten havaintojen perusteella:

 • Et pysty suoriutumaan jostain arkisesta askareesta ilman kipua tai rajoitteita
 • Auton peruuttaminen on hankalaa, koska pää ei käänny hyvin molempiin suuntiin
 • Esimerkiksi kyykkyyn meneminen on mahdotonta

Kipu on aina merkki siitä, että kehosi yrittää varoittaa sinua jostain.

Fysioterapia, lymfaterapia, MDT-terapia ja akupunktio – ennaltaehkäisyä ja kuntoutusta

Fysioterapian keskeisenä tavoitteena on ylläpitää ja parantaa ihmisten työ- ja toimintakykyä sekä liikkumista. Fysioterapiapalvelut sisältävät pääasiassa tuki- ja liikuntaelinsairauksien ja vammojen ennaltaehkäisyä ja kuntouttamista. Fysioterapiaan voi tulla lääkärin lähetteellä tai ilman lähetettä. Lääkärin lähetteellä tulevilta Kela korvaa osan hoidon kustannuksista.

MDT (Mekaaninen diagnisointi ja terapia, McKenzie menetelmä) alkaa potilaan taudinkuvan määrittelyllä ja fyysisellä tutkimuksella. Hoidon päätavoitteina ovat kivun poisto, rangan toiminnan palauttaminen sekä vaivan uusiutumisen ja progressiivisen pahenemisen ehkäiseminen. Lisäksi McKenzie menetelmä mahdollistaa nopean ja luotettavan tavan määritellä asiakkaat, jotka hyötyvät mekaanisesta terapiasta ja niiden asiakkaiden diagnosoinnin, jotka saattavat tarvita leikkaushoitoa, muuta lääketieteellistä hoitoa tai terapiaa.

Lymfaterapian päätehtävänä on elvyttää imusuonten toimintaa. Lymfaterapian tavoitteena on esimerkiksi vähentää turvotusta, lievittää kipua, rentouttaa sekä palauttaa urheilusuorituksesta. Lymfaterapia soveltuu kaikenikäisille, niin lapsille kuin iäkkäillekin, ja on täysin kivutonta. Asiakkaat, joilla esiintyy kroonista tai akuuttia turvotusta kehossa (esimerkiksi syövästä tai muista sairauksista, tapaturmista, leikkaustoimenpiteistä ja lihastoiminnan heikkenemisestä johtuen) hyötyvät lymfaterapiasta.

Akupunktio on vanha kiinalainen hoitomuoto. Fysioterapiassa akupunktiota käytetään lähinnä kivun hoidossa ja lihasten rentoutuksessa. Akupunktio vaikuttaa hermojärjestelmien kautta vähentämällä kipua ja tuottamalla lisää elimistön omaa mielihyvähormonia, endorfiinia. Akupunktiohoidot arvioidaan aina yksilöllisesti ja hoidoissa käytetään kertakäyttöisiä, steriilejä neuloja. Akupunktiota voidaan antaa omana hoitonaan, mutta usein siihen yhdistetään muuta fysioterapiaa.

Linean yhteydessä fysioterapiaa, lymfaterapiaa, MDT-terapiaa ja akupunktiota tarjoaa Fysio Linean Anu Lahtinen. Ajan varaat helpoimmin suoraan nettiajanvarauksen kautta. Anun tavoitat tarvittaessa myös puhelimitse numerosta 044 289 6363 tai sähköpostilla anu.lahtinen@fysiolinea.fi.

Varaa aikasi tästä

(Huomioithan, että peruuttamatta jätetyistä ajoista veloitamme varatun palvelun hinnan.)

Lisätietoa fysioterapiasta, lymfaterapiasta, MDT-terapiasta ja akupunktiosta

Fysioterapia aloitetaan aina asiakkaan tilanteen kartoittamisella. Tavallisimpia arviointimenetelmiä ovat havainnointi, haastattelu, manuaalinen tutkiminen, erilaiset testaukset ja mittaukset. Kartoittamalla saadaan selville asiakkaan toiminta- ja liikkumiskyky ja niihin liittyvät rajoitukset. Fysioterapian tavoitteena on yhdessä asiakkaan kanssa saavuttaa hänelle optimaalinen toiminta- ja liikkumiskyky huomioiden hänen omat voimavaransa. Kuntoutuksessa ollessa kyseessä, laaditaan siitä tarvittaessa palaute asiakkaalle ja lähettävälle lääkärille.

Fysioterapialla voidaan nopeuttaa kuntoutumista leikkausten ja tapaturmien jälkeen. Fysioterapiassa harjoittelu on yksilöllistä, turvallista ja kohdennettua liikettä lääkkeeksi liikkumisen ongelmissa ja toimintahäiriöiden korjaamisessa. Ohjattu terapeuttinen harjoittelu voi olla välivaihe ennen kuin pystyy jatkamaan tai aloittamaan muita liikuntaharrastuksia tai ennen liikunnan valmennuspalveluihin (personal training) siirtymistä. Harjoittelun tavoitteena voi olla esim. motoristen taitojen kehittäminen, lihasvoiman lisääntyminen tai nivelten liikkuvuuden paraneminen.

Fysioterapian keinoja ovat mm.

 • Terapeuttinen harjoittelu
 • Ohjaus ja neuvonta
 • Manuaalinen terapia
 • Akupunktio ja sähkökipuhoidot: TNS, PENS (sähköakupunktio)
 • Hieronta

Varaa aika fysioterapiaan

(Huomioithan, että peruuttamatta jätetyistä ajoista veloitamme varatun palvelun hinnan.)

MDT -terapiassa (Mekaaninen diagnostisointi ja terapia, McKenzie menetelmä) diagnosointi ja hoito alkavat potilaan taudinkuvan määrittelyllä ja fyysisellä tutkimuksella. Asiakkaalle suunnitellaan yksilöllinen hoito-ohjelma kivun ja oireiden käyttäytymisen perusteella. Hoidon päätavoitteina ovat:

 • Poistaa kipu
 • Palauttaa rangan toiminta
 • Ehkäistä vaivan uusiutuminen ja progressiivinen paheneminen

Hoito koostuu yksilöllisesti valituista harjoitteista, asennon hallinnan ja ennaltaehkäisyn opetuksesta. Periaatteena on opettaa potilas hoitamaan itse itsensä. Harjoitukset alkavat aina ensin potilaan suorittamilla asennoilla ja liikkeillä ja jos on tarpeellista, edetään vähitellen terapeutin suorittamiin tekniikoihin.

Lisäksi McKenzie menetelmällä voidaan nopealla ja luotettavalla tavalla määritellä asiakkaat, jotka hyötyvät mekaanisesta terapiasta ja diagnosoida ne asiakkaat, jotka saattavat tarvita leikkaushoitoa, muuta lääketieteellistä hoitoa tai terapiaa.

Varaa aika MDT-Terapiaan

(Huomioithan, että peruuttamatta jätetyistä ajoista veloitamme varatun palvelun hinnan.)

Lymfaterapian tavoitteena ovat esimerkiksi:

 • vähentää turvotusta
 • lievittää kipua
 • rentouttaa
 • auttaa palautumaan urheilusuorituksesta

Lymfaterapian päätehtävä on elvyttää imusuonten toimintaa. Lymfaterapian otetekniikka on hyvin kevyttä pumppaushierontaa, joka tehdään asiakkaan paljaalle iholle. Sitä voidaan tehdä mille tahansa kehon alueelle. Otteet ovat tasaisia ja rytmisiä noudattaen imusuonten omaa supistustoimintaa. Imusuoniston kuljetuskyvyn kasvaessa kudoksissa ja solujen välitilassa oleva nestekuorma sekä valkuaisaineet pääsevät pois kudoksesta ja turvotukset laskevat.

Lymfaterapia on turvotushoidon olennainen osa. Hoitoon kuuluvat myös kompressiosidokset, liike- ja ihonhoito. Lymfaterapiaa käytetään yksinomaisena hoitona tai yhdistettynä muuhun hoitoon esim. fysioterapiaan. Lymfaterapia on myös ennaltaehkäisevää terveydenhoitoa, johon voi tulla ilman lääkärin lähetettä.

Hoito soveltuu kaikenikäisille, niin lapsille kuin iäkkäillekin, ja on täysin kivutonta. Asiakkaat, joilla esiintyy kroonista tai akuuttia turvotusta kehossa (syövän hoitoon liittyvät turvotukset, leikkausten jälkitilat, plastiikkakirurgiset toimenpiteet, tapaturmat, sairauksiin liittyvät turvotukset, lihastoiminnan heikkenemisestä johtuva turvotus, aineenvaihdunnan ongelmat ja raskauden aikaiset turvotukset), hyötyvät lymfaterapiasta. Sillä on todettu olevan lisäksi mustelmien ja arpien paranemista edistävä vaikutus. Lisäksi fibromyalgiaa tai reumaa sairastavat asiakkaat hyötyvät lymfaterapiasta.

Varaa aika lymfaterappiaan

(Huomioithan, että peruuttamatta jätetyistä ajoista veloitamme varatun palvelun hinnan.)

Akupunktio on vanha kiinalainen hoitomuoto. Fysioterapiassa akupunktiota käytetään lähinnä kivun hoidossa ja lihasten rentoutuksessa. Akupunktio vaikuttaa hermojärjestelmien kautta vähentämällä kipua ja tuottamalla lisää elimistön omaa mielihyvähormonia, endorfiinia. Akupunktiohoidot arvioidaan aina yksilöllisesti ja hoidoissa käytetään kertakäyttöisiä, steriilejä neuloja. Akupunktiota voidaan antaa omana hoitonaan, mutta usein siihen yhdistetään muuta fysioterapiaa.

Akupunktioon voidaan tarvittaessa yhdistää sähkökipuhoito (PENS). Tähän tarkoitukseen on olemassa omat sähköhoitolaitteet. Sähköllä voidaan tehostaa neulahoidon vaikutusta. Tapauskohtaisesti harkitaan milloin sähköakupunktiota on tarkoituksenmukaista käyttää. Akupunktioneulojen vaikutusta voidaan tehostaa johtamalla neuloihin sähköä (PENS). Kroonisen kivun hoidossa siitä on ollut eniten hyötyä migreenin ja jännityspäänsäryn, jännitysniskan sekä lanneselän kiputilojen, lihaskipujen, nivelrikon ja muiden tuki- ja liikuntaelimistön kipujen hoidossa.

TNS-sähköhoito on käyttökelpoista monien akuuttien ja kroonisten kipujen lievityksessä. Tällaisia ovat esimerkiksi synnytyskipu, leikkauksen jälkeinen kipu sekä kaikki lihas-luustokivut. Lihaksen kipeisiin laukaisupisteisiin annettu TNS-hoito vähentää lihasten arkuutta ja rentouttaa niitä.

Varaa aika akupunktioon

(Huomioithan, että peruuttamatta jätetyistä ajoista veloitamme varatun palvelun hinnan.)

Liikuntakeskus Linea –9 min Matkakeskukselta

Liikuntakeskus sijaitsee Jyväskylän keskustan kupeessa Keljonkankaalla. Linealta löydät mm. kuntosalin, ryhmäliikuntatunnit ja kehonhuoltopalvelut. Lapset viihtyvät lapsiparkissa ja autolle on tilaa ilmaisella parkkipaikalla.

näytä sijainti kartalla